kleine ijstijd


kleine ijstijd 1.0

(meteorologie)

periode van halverwege de vijftiende eeuw tot halverwege de negentiende eeuw waarin de temperaturen wereldwijd rond een graad lager lagen dan eind twintigste eeuw
Over de exacte periode wordt onder wetenschappers getwist. Volgens sommige theorieëen begon hij al in de dertiende eeuw. De periode kent veel variaties in temperaturen en verschilde ook per gebied. De kleine ijstijd is een belangrijke bron van inspiratie voor schilders van winterlandschappen.

Algemene voorbeelden


In de zeventiende eeuw was er sprake van een 'kleine ijstijd'. Geen echte ijstijd maar een periode van extreem koude winters.

http://users.skynet.be/rennes/wkg/his-bel.htm

Nog ernstiger overstromingen moeten zich in het Mississippibekken hebben voorgedaan tussen 1250 en 1450 na Chr., toen het kouder werd op aarde en de Kleine IJstijd intrad.

NRC,

Een bekende recente afkoeling van de aarde was de zogenaamde Kleine IJstijd, die zich uitstrekte van omstreeks 1550 tot 1700 (of later).

De Standaard,

Wie zich mocht verheugen over het feit dat Europa dus naar enige waarschijnlijkheid op korte termijn hooguit een 'Kleine IJstijd' krijgt te verduren zoals die aan het eind van de middeleeuwen tot ontwikkeling kwam, kan nieuwe zorg putten uit weer een ander inzicht in de broeikas-problematiek waarvoor Scientific American in februari aandacht vroeg.

NRC,